Celulita este declarată inamicul numărul 1 al femeilor. Medicii spun că 4 din 5 femei au celulită și peste 90% dintre acestea dezvoltă până la vârsta de 30 de ani stadiile incipiente ale aspectului de coajă de portocală a pielii. Printre principalele motive ale apariției acestei afecțiuni se numără factorii genetici, dezechilibrul hormonal sau stilul de viață dezechilibrat.
Potrivit nutriționiștilor, alimentația echilibrată din punct de vedere nutrițional și renunțarea la sedentarism reprezintă cele mai la îndemână metode de a combate aspectul de coajă de portocală al pielii.
Mai jos puteți vedea cinci reguli de bază pentru a combate celulita.
â— Evitați carbohidrații după ora 18. Nutriționiștii recomandă să renunțați să mâncați dulciuri, fructe, făinoase și leguminoase, precum fasolea sau mazărea, la cină. Potrivit specialiștilor, glucidele din compoziția lor se transformă ușor în grăsime, mai ales dacă acestea sunt servite la ultima masă a zilei, atunci când metabolismul este unul încetinit. Pentru a diminua aspectul de coajă de portocală al pielii este indicat ca la cină să mâncați proteine slabe, care se găsesc în pește și în carne de pui sau de curcan, lângă care puteți adăuga o porție de legume ușor înăbușite sau sub formă de salată.
â— Abuzați de antioxidanți. Vitaminele A, C și E sunt principalele arme în lupta împotriva celulitei. Acestea luptă împotriva radicalilor liberi și au proprietatea de a întări și proteja pielea. Nutriționiștii recomandă să mâncați cât mai multe legume proaspete, care sunt puternic colorate, precum ardeii grași, morcovii, castraveții și roșiile. În plus, pentru a diminua aspectul de coajă de portocală mai este indicat să mâncați zilnic frucute, semințe, nuci, alune, migdale, deoarece au un conținut ridicat de antioxidanți.
â— Creșteți aportul de lecitină. Nutriționiștii spun că lecitina este o substanță implicată în transportul colesterolului și substanțelor grase din sânge, fiind unul din factorii care împiedică depunerea acestora pe pereții vasculari, datorită capacității ei de a emulsificare. La nivelul pielii, lecitina protejează celulele dermice. Soia, alimentele derivate din soia, conopida, roșiile, spanacul și portocalele sunt doar câteva dintre alimentele care au un conținut ridicat de lecitină.
â— Folosi’i-vă de acizii grași esențiali Omega 3. Rolul acestor grăsimi „bune” este să reducă procesele inflamatorii, inclusiv celulita, să întărească structura pielii și să neutralizeze procesele oxidante declanșate de radicalii liberi. Pe lângă suplimentele de Omega 3, care sunt disponibile în farmacii, medicii recomandă să mâncați de cel puțin două ori pe săptămână pește gras: somon, ton, macrou, sardine și hering. Sursele vegetale de acizi grași Omega 3 sunt fructele oleaginoase, precum nucile, și semințele de in.
â— Mâncați proteine slabe la fiecare masă. Specialiștii recomandă să vă faceți un obicei din a introduce la fiecare masă o mică porție de carne slabă, pește, ouă sau tofu. Proteinele conțin albumină și acestea ajută la drenajul lichidelor care stagnează între adipocite.